16 bin ışık yılı uzaklıkta! NASA görüntüledi: İnsan eline çok benziyor!

NASA'nın yeni teleskobu, Dünya'dan 16.000 ışık yılı uzaklıktaki bir süpernovanın ürkütücü kalıntılarını yakaladı. Görüntüde yer alan süpernovanın insan elini andırdığı fark edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 31.10.2023 16:51 GÜNCELLEME 31.10.2023 17:05 TEKNOLOJİ
16 bin ışık yılı uzaklıkta! NASA görüntüledi: İnsan eline çok benziyor!
16 bin ışık yılı uzaklıkta! NASA görüntüledi: İnsan eline çok benziyor!

NASA'nın "ürkütücü" Görüntüleme X-ışını Polarimetri Kaşifi (IXPE), iskeletten bir eli andıran göksel bir yapı olan MSH 15-52'yi keşfetti. Görüntü ölen bir yıldızın son halini ortaya koyuyor.

BÜYÜK BİR ELİ ANDIRIYOR

Araştırmayı yöneten Stanford Üniversitesi'nden Roger Romani şunları söyledi: "IXPE verileri bize 'el'deki manyetik alanın ilk haritasını veriyor.

X-ışınlarını üreten yüklü parçacıklar manyetik alan boyunca hareket ederek, tıpkı bir insanın elindeki kemiklerin yaptığı gibi nebulanın temel şeklini belirler."

Wilhelm Röntgen'in 1895'te insan elindeki kemikleri ortaya çıkarmak için X-ışınlarını kullanmasına paralel olarak, NASA'nın X-ışını uzay teleskoplarından ikisi şimdi uzaydaki büyüleyici el şeklindeki bir yapının manyetik alan "kemiklerini" çözdü.

Yaklaşık 1.500 yıl önce, Galaksimizdeki devasa bir yıldız nükleer yakıtını tüketti. Bu dehşet verici olay, nötron yıldızı olarak bilinen yoğun bir varlığın oluşumuna yol açtı.

NASA'ya göre, güçlü manyetik alanlara sahip hızla dönen nötron yıldızları olan pulsarlar, ekstrem fizik için laboratuvar görevi görerek dünyadaki kopyaların ötesinde koşullar sunuyor.

BU GÖRÜNTÜYE "PULSAR RÜZGAR NEBULASI" DENİYOR

Genç pulsarlar kutuplarından yayılan madde ve antimadde akımları üretebilir, güçlü bir rüzgarla birleşerek "pulsar rüzgar nebulası" olarak bilinen şeyi oluştururlar.

Bu bulgular, parçacıkların pulsarın avuç içi yakınındaki türbülanslı bölgelerde bir enerji artışı aldığını ve sonunda NASA tarafından açıklandığı gibi manyetik alanın bilek, parmaklar ve başparmak boyunca düzgün bir yol izlediği bölgelere doğru aktığını göstermektedir.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Ebubekir 5 ay önce Şikayet Et
    yalan,dolan!
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    düz dünya nın çatısı saydam ve kapalı külahıma anlatsın bu yalanları nasa mallara anlatabilir sizde haklısınız mal sayısı çoğunlukta
    Cevapla
  • AKINCILAR 1453 5 ay önce Şikayet Et
    Deli zırvası ısbat edecek kimse olmadığı için at bakalım yerlerse
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    buraya insan eli değdi demek istiyorlar
    Cevapla
  • Ankara 5 ay önce Şikayet Et
    Aynı görüntüyü 2 farklı renkte vermişler. Daha ayın içini doğru düzgün göremiyorlar. 16Bin ışık yılı uzaklığı görüyorlar mış mış yersen tabi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR