Dünyaya en uzak olan 'insan yapımı' nesne: NASA, Voyager 1 ile iletişimi kaybetti!

Dünya'dan 23.381 milyar km uzaklıkta olan Voyager 1 uydusundan haber alınamıyor. Voyager 1, insan benzeri yaşam formlarını bulmak için 46 yıl önce uzayın derinliklerine gönderilmişti.

ABONE OL
GİRİŞ 13.12.2023 17:12 GÜNCELLEME 15.12.2023 09:20 TEKNOLOJİ
Dünyaya en uzak olan 'insan yapımı' nesne: NASA, Voyager 1 ile iletişimi kaybetti!
Dünyaya en uzak olan 'insan yapımı' nesne: NASA, Voyager 1 ile iletişimi kaybetti!

NASA'nın Voyager 1 sondası şu anda Dünya'ya herhangi bir bilimsel ya da sistem verisi iletemiyor. 46 yaşındaki uzay aracı komutları alabiliyor, ancak sondanın bilgisayarlarında bir sorun ortaya çıkmış gibi görünüyor.

NASA'nın 12 Aralık tarihli blog yazısına göre, Voyager 1'in uçuş veri sistemi (FDS), uzay aracının mühendislik bilgilerini ve bilimsel araçlarından gelen verileri topluyor ve artık sondanın telekomünikasyon ünitesiyle (TMU) beklendiği gibi iletişim kurmuyor.

ÇÖZÜMÜN BULUNMASI HAFTALAR ALABİLİR

Voyager 1'in uçuş veri sistemi (FDS) düzgün çalıştığında, uzay aracının bilgilerini bir veri paketi halinde derler ve daha sonra TMU kullanılarak Dünya'ya geri iletilir.

Blog yazısında, son zamanlarda bu veri paketinin "takılı kaldığı" ve "birler ve sıfırlardan oluşan tekrarlayan bir model ilettiği" belirtildi. Voyager'ın mühendislik ekibi sorunun izini FDS'ye kadar sürdü, ancak bir çözüm bulunması haftalar sürebilir.

DEVASA BİR UZAKLIKTA

Voyager 1 ve ikiz uzay aracı Voyager 2, 1977 yılında fırlatıldı ve tarihteki diğer tüm uzay araçlarından daha uzun süredir faaliyette. Her ikisi de yıldızlararası uzayda, Dünya'dan 15 milyar milden (24 milyar kilometre) daha fazla bir hızla evrene doğru yol almaktadır.

Aslında o kadar uzaktalar ki, bir iletimin uzay aracına ulaşması neredeyse bir gün (22,5 saat) ve herhangi bir yanıt almak da bir başka gün sürüyor. Voyager 1 ile tek bir ileri geri iletişim 45 saat sürüyor.

Dolayısıyla, NASA mühendisleri sondanın FDS'si için bir düzeltme gönderebildiklerinde, çalışıp çalışmadığını öğrenmek için ertesi güne kadar beklemek zorunda kalacaklar.

TÜRKÇE MESAJ VOYAGER İLE UZAYDA DOLAŞIYOR: SABAH ŞERİFLERİNİZ HAYROLSUN

Voyager 1 ve 2'de, uydunun olası bir başka medeniyetle karşılaşması ihtimali için üzerinde dünyanın konumunun yer aldığı 55 dilde selamlama içeren ses kayıtları yerleştirildi.

Voyager 1 ve 2 uzay araçlarında Türkçe olarak kaydedilen "Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayır olsun" mesajı da yer alıyor.

Uzaydaki en uzak insan yapımı nesne: Voyager 2 ile iletişim kesildi!Uzaydaki en uzak insan yapımı nesne: Voyager 2 ile iletişim kesildi!

 VOYAGER 2 İLE İLETİŞİM KESİLMİŞTİ

Uzaydaki en uzak insan yapımı nesnelerden biri olan Voyager 2 uzay aracından haber alınamadığı belirtilmişti. Ancak kısa bir süre sonra uydudan sinyal alınması 

KAYNAK : NASA | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 20 TÜMÜ
  • Ahmet Alegöz 4 ay önce Şikayet Et
    46 yıl boyunca uzayın aşırı soğuk ve aşırı yüksek radyasyon ortamında kesintisiz çalışması hayranlık uyandırıcı. Bunu yapan adamlar araba yapsa da gidip alsak keşke.
    Cevapla
  • Dede 4 ay önce Şikayet Et
    Selamın aleyküm .deseler daha iyi
    Cevapla
  • Panzerkampfwagen 4 ay önce Şikayet Et
    Neden? Selamün Aleyküm arapça
    Cevapla
  • Hacı Bayram paşa 4 ay önce Şikayet Et
    Bilmem kaç milyar kilometre uzaklıkta olduğunu biliyor olmaları yalanına inanan varmı? Tahmin ediliyor veya teorik olarak yada bilimsel teori adı altında bilimsel yalanlara devam eden nasadan inciler, yersen!!
    Cevapla
  • Ser 4 ay önce Şikayet Et
    Hangi yüzyılda yaşıyon sen
    Cevapla
  • Kamil 4 ay önce Şikayet Et
    Kuantum Dolanıklığı ilkesine dayalı bir iletişim sistemi geliştirilirse , iletişim teknolojisinde çağ atlarız . Yıldızlar arası mesafede bile anlık ve kesintisiz iletişim gerçekleşebilir .
    Cevapla
  • Kurt 4 ay önce Şikayet Et
    Pili bitmiştir.
    Cevapla
  • Eldar 4 ay önce Şikayet Et
    Anlamadım pilimi vardı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR