Balıkla yoğurt yenir mi? 'Balıkla yoğurt yenirse insanı zehirler' lafı hurafe mi gerçek mi?

Halk arasında dilden dile günümüze kadar gelen 'Balıkla yoğurt yenirse zehirler' iddiası vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kış aylarında bol bol balık tüketilmesi ile her sene tekrar ortaya çıkan iddiayı araştırdık. Peki balıkla yoğurt yenir mi? 'Balıkla yoğurt yenirse insanı zehirler' iddiası hurafe mi gerçek mi?

ABONE OL
GİRİŞ 10.03.2023 14:36 GÜNCELLEME 10.03.2023 14:36 YAŞAM
Balıkla yoğurt yenir mi? 'Balıkla yoğurt yenirse insanı zehirler' lafı hurafe mi gerçek mi?
Balıkla yoğurt yenir mi? 'Balıkla yoğurt yenirse insanı zehirler' lafı hurafe mi gerçek mi?

Balık yerken yanında süt ve süt ürünleri tüketilirse zehirlediği yönündeki iddialar uzun yıllardır halk arasında konuşulmaktadır. Balıkla yoğurt yendiğinde zehirlediği söylentisinin doğruluğu ya da yanlışlığı üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Peki balıkla yoğurt yenir mi? 'Balıkla yoğurt yenirse insanı zehirler' iddiası hurafe mi gerçek mi?

BALIKLA YOĞURT YENİR Mİ?

Omega 3 kaynağı balık, her sene av yasağı kalkmasıyla sofralara gelmeye başlıyor. Balık çok faydalı olmasıyla beraber deniz ürünlerinin saklanma ve pişirilme koşulları, iyi temizlenmemesi gibi sebeplerle besin zehirlenmesine yol açabiliyor. Birçok uzmanın balıkla beraber süt ve süt ürünleri (yoğurt, peynir, süt vb.) tüketildiğinde zehirlenmelere yol açıp açmayacağına dair araştırmaları bulunmaktadır. NCBI da konu hakkında araştırmalar yapmaktadır. Peki balıkla yoğurt yenir mi? 'Balıkla yoğurt yenirse insanı zehirler' lafı hurafe mi gerçek mi?

'BALIKLA YOĞURT YENİRSE İNSANI ZEHİRLER' DÜŞÜNCESİ HURAFE Mİ GERÇEK Mİ?

Balıkla yoğurt yenirse zehirler düşüncesi bilimsel dayanağı olmayan bir bilgidir. Taze olmayan, hijyen konusunda sıkıntıları bulunan ya da doğru saklanmayan balıklarla beraber yoğurt tüketildiğinde yaşanan zehirlenmenin etkileri daha erken fark edilir.

İki çeşit balık zehirlenmesi vardır. Bunlardan biri tropik sularda yaşayan balıklardan kaynaklanır ve ülkemizde pek görülmez. İkincisi ise histaminden kaynaklanan zehirlenmelerdir. Balıkta bulunan histamin denilen protein miktarı bayat balıkta artış gösterir. Yakalanan balık hızlıca soğutulmazsa balıktaki histamin artış gösterir ve böyle balık tüketildiğinde vücutta alerjik reaksiyon göstererek zehirlenmelere yol açabilir.

Yoğurtta da histamin bulunur. Bayat balıkla beraber tüketildiğinde histamin artışı sebebiyle tüketilmemesi tavsiye edilir. Ama burada balığın tazelik durumu çok önemlidir. Yukarıdaki sebeplerden ötürü uygun koşullarda hazırlanmayan balığı tüketen herkes zehirlenme durumuyla kaşı karşıya kalabilir.

Taze balıkla yoğurdun tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Tazeliğinden emin olduğunuz takdirde balıkla süt ve süt ürünü tüketebilirsiniz.

BALIKLA YOĞURT TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

  • İlk olarak balığın taze olduğundan emin olun.

  • Dondurulmuş balığın son kullanma tarihine dikkat edin.

  • Yoğurdu dolapta saklarken kapağının kapalı olmasına özen gösterin. Yoğurdun tazeliğini koruduğuna emin olun.

  • Bozulmuş olma ihtimali olan süt ve süt ürünü ile balığı tüketmeyin.

  • Balığın solungaçlarının ve gözlerinin parlak olmasına özen gösterin. Bu balığın tazeliğinin kanıtıdır.

Yaşlanmayı durdurup 10 yaş gençleştiriyor! Yaşlanma karşıtı besinleri yemeyi ihmal etmeyinYaşlanmayı durdurup 10 yaş gençleştiriyor! Yaşlanma karşıtı besinleri yemeyi ihmal etmeyin

Nur Saydan Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Nur Saydan
YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • manisalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Aslı şudur Bal ye balık ye ölmezsen yoğurt ye derler
    Cevapla
  • Balık 1 yıl önce Şikayet Et
    Taze bile olsa balığın ardından Bal kesin ÖLÜMDÜR.Panzehiri yoktur.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    arkadaş balık satan yerde çalışıyordu. Hamsiyi yoğurda batırıp yiyordu, gel sen de ye dedi, yedim bişey olmadı . kanıtlanmıştır. :) tazeyse yiyin.
    Cevapla
  • ecz.mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    bilimsel veya değil. ancak, ateş olmayan yerden duman çıkmaz. yaşanmış bir miktar vaka olmuş ki , halk arasında böyle bir söylenti var. riskten kaçmak en doğrusudur. balık yediğinizde en az 6 saat süt ürünü tüketmeyin.
    Cevapla
  • Veli 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden 6 saat peki 5 değil 7 değil de neden 6 ??
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    panik yapmayin cok satilan ne yogurt ne sut belki su ve boya bir sey olmaz zaten halk ne yer ise zehirleniyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR