Karbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şey

Ev tipi temizliklerde en sık kullanılan malzemelerden biri olan karbonatla asla temizlememeniz gereken yüzey ve ürünleri sizler için derledik.

ABONE OL
GİRİŞ 16.10.2023 15:33 GÜNCELLEME 16.10.2023 17:13 YAŞAM
Karbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şey
Karbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şey

Karbonat, kahve ve çay lekesinden kıyafet yıkamaya kadar birçok alanda sıklıkla kullandığımız ev tipi bir temizlik maddesidir. Ucuz ve kolay bulunabilir olmasının yanı sırada çok yönlü bir temizleyicidir.

Karbonat, her ne kadar çok yönlü ve her alanda kullanılan bir maddede olsa, aşındırıcı özelliği sayesinde bazı yüzeylerde kullanılmaması gerekir. Karbonatın aşındırıcı özelliği çoğu çizilmeye meyilli eşyayı deforme edebilir.

Karbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şey

Karbonatla asla temizlememeniz gereken şeyleri öğrendikten sonra eşyalarınıza farkında olmadan zarar vermeyecek ve uzun vadede daha sağlıklı şekilde kullanabileceksiniz. İşte karbonat ile asla temizlememeniz gereken şeyler listesi…

KARBONATLA ASLA TEMİZLEMEMENİZ GEREKENLER

Aynalar ve Pencereler

Karbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şey

Karbonatla asla temizlememeniz gereken şeylerin başında ayna ve pencere gibi çizilmeye meyilli yüzeyler gelir. Karbonat, hafifte olsa aşındırıcı özelliği olduğu için sert yüzeylerdeki lekelerde mükemmel çalışır. Aynalar ve pencereler gibi çizilmeye eğilimli yüzeylerde mikro çizikler oluşturur ve zamanla donuk bir görünüme sebep olarak geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olur.

Seramik Cam Ocaklar

Karbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şey

Karbonatla asla temizlenmemesi gereken bir diğer yüzey ise seramik cam ocaklardır. Aynalar ve pencereler gibi seramik cam ocaklarda çizilmeye oldukça eğilimlidir. Seramik cam ocakları temizlerken karbonat gibi aşındırıcı maddeler yerine krem temizleyiciler kullanımı daha doğru olacaktır.

Altın Kaplama Eşyalar

Karbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şey

Karbonatla asla temizlememeniz gereken yüzeyler arasında altın kaplama eşyalarda girmektedir. Altın kaplama genellikle tabaklar ve servis gereçlerinde en sık karşılaşılan kaplama türüdür. Bu gibi eşyalar yüzeyinde de çizikler oluşarak deformasyona uğrayabilir.

Limonla asla temizlememeniz gereken 5 şeyLimonla asla temizlememeniz gereken 5 şey

Altın kaplama gibi hassas eşyaları karbonatla asla temizlememiz gerektiği gibi aşındırıcı olmayan bir sünger ya da mikrofiber bez ile nazikçe temizleyebilirsiniz.

Alüminyum

Karbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şey

Karbonatla asla temizlenmemesi gereken şeylerden bir tanesi de alüminyum içeren ürünlerdir. Karbonat alkali bir maddedir ve alüminyum uzun süre alkaliye maruz kalırsa metal oksitlenmesi yaparak yüzeyin rengini değişmesine sebep olur.

Sirkeyle asla temizlememeniz gereken 8 şeySirkeyle asla temizlememeniz gereken 8 şey

Alüminyum bir tencereyi karbonat ile temizlemek zorunda kalırsanız çok hızlı hareket etmeniz gerekir. Karbonata maruz kalma süresini azaltmak için hızlıca durulamalısınız.

Mermer ve Kuvars

Karbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şey

Karbonatla asla temizlenmemesi gereken bir diğer yüzey ise mermer ve kuvars yüzeylerdir. Karbonatın aşındırıcı özelliği zamanla bu yüzeylerin zarar görmesine sebep olur. Karbonat, aşındırıcı özelliği sayesinde yüzeyin üzerinde yer alan parlaklık ve koruma veren alanı zedeler. Bunun yerine bu yüzeylerde krem veya sıvı temizleyiciler kullanın.

Ahşap Zeminle ve Mobilyalar

Karbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şey

Karbonatla asla temizlememeniz gereken şeylerde son olarak ahşap zeminler ve mobilyalar yer alır. Karbonat, bu yüzeylerde mikro çiziklere neden olarak dolgu macununun aşınmasına sebep olur. Aynı zamanda ahşabın parlaklığını kaybettirerek donuk bir görüntü kazanmasını sağlar.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR