Azerbaycan'dan Türk İHA ve SİHA'ları ile ilgili kritik açıklama

Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanı Emin Amrullayev, Hocalı Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen etkinlikte, "44 günlük savaş bize bir şeyi daha iyi gösterdi. 21'inci yüzyılın savaşı teknoloji savaşıdır. Zaferimizde Türk üretimi Bayraktar SİHA'ların rolü çok büyüktür." ifadelerini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 23.02.2021 16:41 GÜNCELLEME 25.02.2021 11:15 DÜNYA
Azerbaycan'dan Türk İHA ve SİHA'ları ile ilgili kritik açıklama
Azerbaycan'dan Türk İHA ve SİHA'ları ile ilgili kritik açıklama

Hocalı Katliamı'nın 29'uncu yılı nedeniyle Ankara Üniversitesi tarafından "Hocalı'ya Akademik Açıdan Bakış" adlı toplantı düzenlendi. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Senato Salonu’nda düzenlenen etkinliğine, Azerbaycan Eğitim Bakanı Emin Amrullayev, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve birçok akademisyen katıldı.

Ankara Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen program, iki ülke milli marşlarının okunması, şehitlere saygı duruşuyla başladı.

Ünüvar, yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ın kendileri için vazgeçilmez bir ülke, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluk ilişkilerinin tarif edilemez olduğunu dile getirdi.

"TEK MİLLET İKİ DEVLET"

Büyükelçi İbrahim, kendilerini Türkiye'de yabancı olarak görmediklerini belirterek, "Tek millet iki devlet" şiarının sadece iki devlet arasında değil tüm alanlarda geçerli olduğunu söyledi.

Hocalı Katliamı'nın kendileri için büyük bir yara ve bugün yaptığı mesleği seçmesinin nedenlerinden biri olduğunu belirten İbrahim, Azerbaycan'ı savunmak için her daim güçlü ve eğitimli olmaları gerektiğini vurguladı.

Ankara Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavid Abdullahzade, Hocalı katliamını görsellerle anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

"HOCALI'DAN BAHSEDERKEN İLK KEZ ZAFER KAZANMIŞ BİR HALKIN BİREYİ OLARAK KONUŞUYORUM"

Abdullahzade, Hocalı'da kaçmaya çalışan sivillerin de vahşi bir şekilde katledildiğini, asıl meselenin intikam değil adalet olması gerektiğini ve Hocalı'daki katliamında payı olanların hukuk karşısında hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Eğitim Bakanı Amrullayev, Azerbaycan'ın 44 günlük savaşta kendi topraklarını işgalden kurtarmasının ve zafer elde etmesinin her şeye bakış açısını değiştirdiğini kaydederek, "Hocalı'ya da bakışı değiştirdi. Çünkü biz eskiden Hocalı'dan bahsederken mağlup bir halkın bireyleri olarak bahsediyorduk. Şimdi ilk kez Hocalı'dan bahsederken zafer kazanmış bir halkın bireyi olarak bahsediyoruz. Gelecek nesillere Hocalı'yı unutturmamak için görecek işimiz çok. Zafer elde ettik fakat adalet elde etmek için görecek işimiz çok" dedi.

Son yüzyılda Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaşlarda Türkiye'nin hep Azerbaycan'ı desteklediğini kaydeden Amrullayev, 1918'te Bakü'nün işgalden kurtarılmasında Kafkas İslam Ordusu'nun rolünün büyük olduğunu ve Azerbaycan halkının bunu hiç unutmadığını vurguladı.

Amrullayev, "1990'lı yıllardaki savaşta Hocalı bu savaşın dönüş noktası oldu. Çünkü Azerbaycanlılar Şubat 1992'ye kadar uzun yıllar birlikte yaşadıkları Ermenilerin onları bu şekilde katledeceğini akıllarına bile getiremezdi. Hatta bir dönem Ermenistan Cumhurbaşkanı olan (Serj) Sarkisyan'ın ifadesi ile söylersek, 'Hocalı olayı, Azerbaycanlılar nezdindeki Ermeniler sivilleri öldürmez tabusunu kırdı.' Bu onun sözleridir, o olaydan sonra silahsız Azerbaycanlılar arazileri terk etti ve sonuçta topraklarının yüzde 20'si işgal edildi. Çünkü silahsız insanın silahlı biri ile mücadele etmesi çok zordur" ifadelerini kullandı.

1994'ten 2020'ye kadar müzakere sürecinin sürdüğünü aktaran, Amrullayev, 26 yıl devam eden bu sürecin ve müzakerelerin çözüm getirmediğini vurguladı.

TÜRK İHA VE SİHA'LARINA ÖVGÜ

Amrullayev, bu sürecin çok acı bir süreç olduğunu ve 1 milyona yakın Azerbaycanlının evini terk ettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü,

"Biz anladık ki müzakere yolu ile toprakları geri almak mümkün değil. Dünya kamuoyu da buna sustu. Fakat biz 44 günlük sürede, Türkiye'nin de siyasi desteği sayesinde topraklarımızı işgalden kurtardık. 44 günlük savaş bize bir şeyi daha gösterdi. 21'inci yüzyılın savaşı teknoloji savaşıdır. Zaferimizde Türk üretimi Bayraktar SİHA'ların rolü çok büyüktür. Zaferimizin sürdürülebilir olması için en önemli konu eğitimimizin çağın gereksinimlerine uygun şekilde kurulması. Karabağ ve Hocalı konusunda bizim istediğimiz adalettir. Adalet da er ya da geç yerini bulur. Geçen yılki savaşta hakkın yerini bulması nedeniyle mutluyuz."

HOCALI KATLİAMI

Ermenistan ordusu 26 Şubat 1992'de girdiği Hocalı'da çocuklar ve kadınlar dahil yüzlerce sivili öldürmüş ve binden fazlasını da rehin almıştı. Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde büyük bir soykırım gerçekleştiren Ermeniler, 29 yıl önce 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycanlıyı vahşice katletti. Son yıllarda işlenmiş en büyük soykırım ve savaş suçu olarak tarihe geçen olayın failleri ise henüz hesap vermedi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 2
  • ,,,,,,,,,,,, 3 yıl önce Şikayet Et
    Artık iha iha demekten vazgeçelim, dünya uyandı anasını satim,,Yeter artık Türk İHA'sı Türk İHA'sı demekten vazgeçin artık, sessizce 50 yıl sonrasının İHA'ları yapmaya başlamalıyız ; sessiz ve derinden,,,
    Cevapla
  • Üretelim 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun hükümetimizin büyük çalışmaları yerli milli üretimler yapan devlet özel sektör üniversite kuruluşlarımızdan, savunma sanayimizde daima daha gelişmiş özellikleri olan üretimler ve daima ARGE’ler yapalım İnşallah.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR