ALES başvurusu nasıl yapılır? ÖSYM AİS 2021/1 ALES başvurusu yapma! Başvuru ücreti...

ALES başvuruları bugün itibariyle başladı. Yüksek lisans doktora ve lisansüstü kariyer yapmak isteyen binlerce üniversite mezunu ÖSYM tarafından alınacak başvurulara odaklandı. Başvuru işlemleri 12-22 Mart tarihleri arasında Aday İşlemleri Sistemi üzerinden T.C kimlik numarası ile gerçekleştirilecek. ALES başvuru ücreti 145 TL olarak belirlendi. İşte 2021/1 ALES başvuru sayfası!

ABONE OL
GİRİŞ 12.03.2021 11:54 GÜNCELLEME 12.03.2021 11:54 EĞİTİM
ALES başvurusu nasıl yapılır? ÖSYM AİS 2021/1 ALES başvurusu yapma! Başvuru ücreti...
ALES başvurusu nasıl yapılır? ÖSYM AİS 2021/1 ALES başvurusu yapma! Başvuru ücreti...

Lisansüstü eğitime giriş sınavı olarak tanımlanan ALES yılda üç kez gerçekleştiriliyor. Yeni yılın ilk sınavını kaçırmak istemeyen ve akademik kariyer hedefleyen adaylar için başvurular 12 Mart tarihi itibariyle alınmaya başlandı. ALES başvuru işlemleri Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden yapılacak.  Elektronik olarak alınacak başvurular için ÖSYM başvuru kılavuzunu yayımladı. Kılavuz ile birlikte ALES başvuru ücreti ve detaylar belirlendi. ÖSYM başvuru öncesinde sınava katılmak isteyen adaylar için HES kodunu zorunlu tuttu. Üniversite mezunları başvuru bilgileri sisteme kaydettikten sonra sınav ücretini belirlenen tarihler içinde yatırabilecek. Peki ALES başvurusu nasıl, nereden yapılır? İşte sınava dair tüm detaylar…

ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

2 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek ALES sınavına katılmak için başvurular ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden veya aşağıda bulunan direkt adres üzerinden yapılabilir. Başvuru işlemlerini tamamlayan adaylar anlaşmalı banka üzerinden veya ÖSYM e-Ödemeler kısmından sınav ücretini yatırarak başvuru işlemlerini tamamlayabilir.

ALES 2021/1 BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

ALES BAŞVURU ÜCRETİ NASIL YATIRILIR?

2021 yılında düzenlenecek ALES sınavları için başvuru ücreti 145 TL olarak belirlendi. ÖSYM tarafından alınan başvurular 12 Mart'ta başlayacak ve 22  Mart tarihinde sona erecek. Adaylar 23 Mart tarihine kadar aşağıda bulunan bankalar üzerinden veya ÖSYM e-Ödemeler bölümünden banka veya kredi kartı ile ödeme yapabilir. İşte anlaşmalı bankalar;

 Akbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)
Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Finansbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler

ING Bank'ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Vakıf Katılım Bankası'nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM'den ücret yatırılmaz.)

Ücret, ÖSYM'nin internet sayfasında e-İŞLEMLER'de yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartıyla da yatırılabilecektir.

SINAVA BAŞVURACAKLARA HES KODU UYARISI!

0’la başlayan Y.U. Numaralı adaylar hariç tüm adayların, sınava başvuru işlemi yapmadan önce HES kodunu edinmiş olmaları gerekmektedir. Adaylar, HES kodunun nasıl alınacağı bilgisine Sağlık Bakanlığının hayatevesigar.saglik.gov.tr internet adresinden ulaşabileceklerdir. Adaylar, sahip olduğu HES kodunun ÖSYM sistemine kaydını, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde PROFİLİM altında bulunan “HES KODU
BİLGİLERİM” sayfasından yapacaklardır. Bu sınav için kullanılacak olan HES kodunun geçerlilik bitiş tarihinin, bu sınavın yapılacağı günden bir gün sonrası veya daha ileri tarihli olması gerekmektedir.

 

2021 YILINDA ALES BAŞVURULARI NE ZAMAN ALINACAK?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı  (ALES/1) başvuruları 12-22 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Başvuru tarihlerini kaçıranlar için geç başvurular 1 Nisan 2021 tarihinde alınacak. ALES/1 sınavı 2 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirilecek. İşte diğer ALES oturumları için sınav ve başvuru tarihleri;

ALES/2  sınavı 19 Eylül 2021 tarihlerinde yapılacak. Başvuru işlemleri 3-11 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılırken geç başvuru işlemi 17 Ağustos 2021 tarihinde alınacak.

2021 yılının son lisansüstü giriş sınavı (ALES/3) 21 Kasım 2021 tarihinde ÖSYM tarafından düzenlenecek. Başvuru yapacak adaylar 6-14 Ekim 2021 tarihleri arasında Aday İşlemleri Sistemi üzerinden işlem yapabilir. Geç başvurular ise 21 Ekim'de alınacak.

ALES'E KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

Lisans programından mezun olmuş veya mezun olma ihtimali bulunan adaylar ALES sınavlarına başvuru yapabilirler. ALES puanı ile Yükseköğretim Kurumları bünyesinde faaliyet veren üniversitelerde ve diğer kurumlarda öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, çevirici ve eğitim planlamacısı gibi kadrolara atanabilir. Sayısal ve sözel olarak 2 oturumda yapılan sınavda toplam yöneltilen soru sayısı 100 iken adaylara bu soruların çözümleri için 150 dakika süre verilir.