Satranç bulmacası #1: Tek hamlede şah mat yapabilir misin?

Zekâ testi köşemizde bugün satranç bulmacası var. Sizden istenen 10 saniyede beyaz taşları kullanarak tek hamlede şah mat yapmanız. Satranç konusunda kendine güvenenleri böyle alalım, şimdi sıra sizde!

ABONE OL
GİRİŞ 31.08.2023 08:48 GÜNCELLEME 08.09.2023 11:24 YAŞAM
Satranç bulmacası #1: Tek hamlede şah mat yapabilir misin?
Satranç bulmacası #1: Tek hamlede şah mat yapabilir misin?

Satranç, 8x8 bir ızgara üzerinde 64 kareden oluşan, iki kişinin karşılıklı oynadığı stratejik bir zekâ oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenen ve severek oynanan bir oyundur.

Satranç oyunun amacı, oyun sırasında oyuncuların belli kurallar doğrultusunda satranç tahtası üzerinde yer alan taşlarla rakibinin şahı mat etmektir. Bunun için birbirlerinin taşlarını oyun dışı bırakarak oyunu ilerletmeye çalışırlar.

Satranç tahtasındaki en önemli taş şahtır. Şah taşının elenmesi oyunun sonunu getireceği için tahta üzerinde ne pahasına olursa olsun korunması gereken tek taştır.

10 SANİYE İÇİNDE: TEK HAMLEDE ŞAH MAT

Satranç bulmacası: Tek hamlede şah mat yapabilir misin?

Satranç bilinen en iyi strateji oyunlarından bir tanesidir. Bu yüzden bir hamle yapmadan önce sonraki hamleyi de düşünüp hareket etmeniz gerekir. Satranç oynarken bazen keskin kararlar verilebilir ve bir sonraki değerli bir hamle için bazı fedakârlıklar yapılabilir.

Satranç oyunun amacı rakibinin şahına saldırarak oyunu mat etmektir. Bu yüzden hep bir sonraki adımın ne olacağı düşünülmesi gerekir.

Yukarıda yer alan satranç tahtası görselinde artık tüm oyunun sonuna gelindiği gösterilmektedir. Bu satranç oyununda sıra beyazlarda. Sizden istenen 10 saniyede siyah şahı mat etmeniz. Sizin burada izleyeceğiniz hamle hangisi?

HAZIRSANIZ SÜRE BAŞLIYOR

Tüm dikkatinizi toplayın ve satranç tahtasına odaklanın. Tek bir hamle hakkınız ve 10 saniye süreniz var. Satranç konusunda deneyimli olanlar çoktan buldu bile.

Bulamayanlar için küçük bir ipucu verelim. Unutmayın satranç bir strateji oyunu olduğu için sadece şu an oynayacağınız hamle değil, bir sonraki hamleleri de hesaplamanız gerekiyor. Buna rakibinizin yapacağı hamlede dâhil.

SÜRE BİTTİ

Ve işte süre bitti. Yapılması gereken doğru hamleyi bulanları şimdiden tebrik ediyoruz. Doğru hamleyi hala bulamayanlar için ise aşağıya doğru hamleyi içeren görseli bırakıyoruz.

Satranç bulmacası: Tek hamlede şah mat yapabilir misin?

Evet, yapılması gereken doğru hamle beyaz kaleyi a1’den a6’ya doğru hareket ettirmek. Bu sırada a6'da ki piyonu devireceksiniz ve orada kalarak rakibin hamle yapma şansını bitireceksiniz. Çünkü b7'de duran piyon kaleyi yerse g2'de bekleyen fil tarafından tekrar şah çekilmiş olacak. Yani rakibin bir hamle şansı artık hiç hamle yapma şansı kalmayacak. 

Peki, siz doğru cevabı verilen süre içerisinde bulabildiniz mi? Yorumlarda bizimle düşüncelerinizi paylaşın ve stratejik düşünmenizi geliştirmek için sonraki zekâ testlerimizi takip etmeyi unutmayın!

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • Mstf 8 ay önce Şikayet Et
    Gorur görmez matı gördüm içerik çıkaracaksınız düzgün satranç sorusu sorun
    Cevapla
  • Kariamd 8 ay önce Şikayet Et
    Türkiye satrançla tanışıyor basit hamleyi zeka testi olarak bizim ülkede deniyorlar
    Cevapla
  • Cesur 8 ay önce Şikayet Et
    2 saniye sürmedi desem ilk hamlede gördüm
    Cevapla
  • Erdi 8 ay önce Şikayet Et
    Şah a7ye gelir ooyun devam eder
    Cevapla
  • kral şah 8 ay önce Şikayet Et
    erdi bey şah a7 ye nasıl gelir? beyazz kale oraya geliyor ya oraya...
    Cevapla
  • KreşÇocuğu 8 ay önce Şikayet Et
    hamle sırası beyazdayken bu dediğin mümkün değil.
    Cevapla
  • mehmet 8 ay önce Şikayet Et
    a7 ye nasıl gelebiliyor kale gelmiş a6 ya.
    Cevapla
  • harun akpınar 8 ay önce Şikayet Et
    B7 deki piyon bu hamleden sonra armut toplamaya devamı mı edecek, lütfen az bişey satranç bilen birileri yapsın bu bu tarz haberleri. anlıyorum haber kıtlığı var herşey çok güzel
    Cevapla
  • Alperen 8 ay önce Şikayet Et
    Ben hayatimda bu kadar kendini küçük düşüren bir yorum az görmüşümdür
    Cevapla
  • murta 8 ay önce Şikayet Et
    beyaz fil süs için mi duruyor orda
    Cevapla
  • Nepo 8 ay önce Şikayet Et
    B7 acmazda bu cokbilmis
    Cevapla
  • Kreşli 8 ay önce Şikayet Et
    Zaten amaç; B7 deki piyonun senin düşündüğün armudu (beyaz kaleyi) almak zorunda kalması ve önü açılan Beyaz fil ilede Şahın Mat durumuna düşürülmesi. yani piyon armudu(kaleyi) yerken Şah ayvayı yiyor.
    Cevapla
  • soldier 8 ay önce Şikayet Et
    burdan satrancı bilmediğin anlaşılıyor.
    Cevapla
  • Musa AYDIN 8 ay önce Şikayet Et
    Eleştirmeden önce biraz inceleseydin keşke , B7 deki piyon G2 deki fil yüzünden açmazda. Yani mat..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR